Velobet

Norges kvinnelandslag i håndball skal spille om medaljer igjen. Hjemme i Trondheim vant Norge VM-kvartfinalen mot Nederland med 29-23 og møter nå Danmark eller Montenegro i semifinalen.

Den andre kvartfinalen i håndball-VM for kvinner 2023 ble spilt tirsdag kveld da Norge tok imot Nederland i Trondheim. Det ble en spennende kamp mellom de regjerende mesterne Norge og VMs kanskje beste lag så langt: Nederland.

Begge keeperne, Yara ten Holte og Silje Solberg-Østhalle, startet bra for henholdsvis Nederland og Norge, og det første målet kom først etter tre og et halvt minutt etter en norsk kontring. Det var et utrolig høyt tempo de første seks-sju minuttene med mange sjanser på begge sider og fantastisk målvaktsspill, og det sto bare 2-2 etter sju minutter.

Når Nederland fikk lov til å spille i angrepsmodus, ble de noe mer slurvete mot et hardtarbeidende norsk forsvar der Norge tok en tremålsledelse etter et drøyt kvarter etter fem strake norske scoringer.

Den norske superkeeperen Silje Solberg-Østhalle ga Norge overtaket i første omgang med storspill, ikke minst i første omgang. Hjemmepublikummet og verdens beste forsvar var også en viktig faktor for at Norge gikk til pause med en 12-11-ledelse, til tross for at Nederlands Yara ten Holte gjorde tolv redninger i kampen og også spilte en stor kamp. Nederland fikk imidlertid inn et par mål på slutten, samtidig som Norge fikk to straffekast. Norge ledet med fem mål tidligere i omgangen, men helt på tampen fikk Norge en utvisning etter tellefeil etter en utvisning. Norge måtte dermed spille de to siste minuttene med to visninger som Nederland utnytte og tok kraftig inn på og til pause var det kun et mål som skilte lagene.

Andre omgang ble preget av tidlige utvisninger i en jevn første omgang der to norske utvisninger og en utvisning på Nederlands svenske trener Per Johansson satte tonen. Etter ti minutter og med fullt lag ledet Norge med tre mål etter et mer effektivt spill enn Nederland, som virkelig måtte lete etter målsjanser og mål.

Nederland slurvet i angrepsspillet og tillot Norge, med publikum i ryggen, å ta en seksmålsledelse med et kvarter igjen. Hvis Norge under Thorir Hergeirsson leder med seks mål et kvarter før slutt, gir man ikke fra seg en slik ledelse. Men Per Johanssons Nederland ville ikke gi opp, og gjorde det enda bedre de neste minuttene. Nederland reduserte Norges ledelse til kun tre mål med ti minutter igjen, men kom ikke nærmere enn det.

Norges forsvarsspill og effektivitet satte en stopper for Nederlands VM-suksess. Etter strålende målvaktsspill og storkamp i Trondheim Spektrum avsluttet Norge VM med 30-23-seier og har dermed sikret seg en plass i semifinalen i Herning i Danmark på fredag. Der venter Danmark eller Montenegro.

For Nederland venter to plasseringskamper om plassene 5-8 der motstanden fortsatt er uklar.

Banens beste: Silje Solberg-Østhassel

Nederland – Norge 23-30  (11-12)
Toppscorer Nederland: Dione Housheer 4
Toppscorer Norge: Stine Ruscetta Skogrand 9
Utvisninger: Nederland x2 min., Norge x2 min.

Troppen

12 Silje Solberg-Østhassel
16 Katrine Lune

6 Maren Nylund Aardahl
7 Stine Skogrand
9 Nora Mørk
10 Stine Bredal Oftedal
13 Kari Brattset Dale
14 Kristine Breistøl
15 Vilde Ingstad
21 Ingvild Bakkerud
22 Kristina Sirum Novak
23 Camilla Herrem
24 Sanna Solberg-Eriksen
25 Henny Ella Reistad
26 Emilie Hovden
33 Thale Rushfeldt Deila