Velobet

Henny vant prisen IHF Female World Player of the Year 2023 etter at kåringen fant sted i går fredag. I 2023 har hun vært med å vinne Champions League-gull, VM-sølv og kom på all-star-laget. 

Etter mer enn tre uker med intens stemmegivning kunne det internasjonale håndballforbundet (IHF) avsløre vinnerne av de fire IHF World Player of the Year-prisene for 2023.

I 2023 er det priser for IHF Male World Player of the Year og IHF Female World Player of the Year tilbake, mens to nye trofeer, IHF Young Male World Player of the Year og IHF Young Female Player of the Year, som understreker IHFs ønske om å identifisere og utvikle nye talenter, har blitt introdusert.

I løpet av de siste månedene har det internasjonale håndballforbundet lagt om strukturen på trofeet, som tidligere ble avgjort ved hjelp av en avstemning blant fansen, og i de siste utgavene var det fem spillere som kjempet om den ettertraktede prisen i hver kategori.

Fansen hadde fortsatt makten, ettersom stemmene som ble avgitt, utgjorde en tredjedel av sluttstillingen. En annen tredjedel var forbeholdt trenerne som ledet sine landslag under IHFs VM for menn og IHFs VM for kvinner. IHFs Commission of Coaching and Methods (CCM) hadde den siste tredjedelen av avgjørelsen, og prisene ble avgjort av spilleren som har den beste prosentandelen gjennom de tre kategoriene.

I IHFs kåring av årets mannlige spiller hadde Mathias Gidsel en overveldende fordel i to av kategoriene og sikret seg prisen foran Ludovic Fabregas.

Det samme skjedde i kåringen av årets kvinnelige IHF-spiller, der Henny Reistad vant med hele to tredjedeler av stemmene foran Estelle Nze Minko.

Det ble konsensus i kåringen av IHF Young Female Player of the Year, der Lena Grandveau sikret seg det store trofeet, mens Elias Ellefsen á Skipagøtu vant IHF Young Male Player of the Year foran Juri Knorr.

Årets kvinnelige IHF-spiller 2023 – Henny Reistad (Norge / Team Esbjerg)

Siden hun debuterte for Norges kvinnelandslag i 2018, har Reistad blitt en av de mest stabile spillerne i verden, og hun har allerede vært i finalen i IHF Women’s World Championship to ganger, i Spania 2021, da hun vant gull, og i Danmark/Norge/Sverige 2023, da hun sikret sølv med Norge.

Etter å ha blitt kåret til All-Star-venstreback i Spania 2021, gikk Reistad et skritt videre i Danmark/Norge/Sverige 2023 og ble kåret til MVP med noen fantastiske prestasjoner, inkludert en av de beste individuelle prestasjonene i håndballverdens mesterskapets historie, med 15 mål i semifinalen mot Danmark, som Norge vant etter ekstraomganger.

Reistad var også den nest beste målscoreren i turneringen, med 52 mål, og har det tredje beste snittet for antall mål per kamp på det norske kvinnelandslaget, med over fire mål per kamp. På klubbnivå var Reistad også toppscorer i 2022/23-sesongen av EHF Champions League Women med 142 mål for Team Esbjerg, som endte på fjerdeplass i den europeiske klubbturneringen.

Venstrebacken er også den syvende norske spilleren som får prisen, etter Trine Haltvik, Cecilie Leganger, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Heidi Loke og Stine Bredal Oftedal, og den første norske spilleren som får prisen siden 2019.