Velobet

Frankrike vant VM for tredje gang etter 31-28-seier over Norge i finalen. Norge ender opp med sølv, for femte gang i historien. 

Søndag kveld ble VM i håndball for kvinner 2023 i Norge, Sverige og Danmark avsluttet med en reprise av VM-finalen i 2021 mellom Norge og Frankrike. Landene møttes i hovedrunden der Frankrike også vant, da med ett mål mer, men Norge gikk likevel inn i finalen som forhåndsfavoritter.

De første ti minuttene av VM-finalen ble målrike og fartsfylte mellom de to beste landslagene i verden på lenge. Norge hadde et lite overtak etter de første ti minuttene og ledet med ett mål mot franskmennene. Etter 15 minutter var det imidlertid Frankrike som ledet med 11-10.

Det var en målrik førsteomgang, der begge lag presset på og scoret mål i annethvert angrep for begge land. Frankrike klarte å trekke litt fra i slutten av første omgang og fikk en midlertidig tre-målsledelse som Norge måtte hente inn til pause. Men Norge hentet aldri inn forspranget, og Frankrike gikk til pause med en ledelse på 20-17. Det var en svært tempofylt og målrik første omgang med to offensivt dyktige lag.

Andre omgang

Frankrike tok en tidlig firemålsledelse i starten av andre omgang, men Norge og spesielt Stine Bredal Oftedal, begynte å hente inn forspranget. Men etter ti minutter ledet Frankrike fortsatt med tre mål, og de var sterke både i forsvar og angrep i andre omgang.

Man husker Norges opptur mot Danmark i semifinalen for to dager siden, og derfor var det nok ikke mange i Jyske Bank Boxen som hadde avskrevet Norge i denne finalen. Dommerparet i kampen tildelte mange straffekast, ikke minst i andre omgang, da det måtte tøft forsvarsspill til for å stoppe lagene.

Begge keeperne, Sako og Katrine Lunde, begynte å spille bra i midten av andre omgang og ga lagene sine en sjanse i finalen. Før nevnte Lunde ga Norge en vei tilbake og reduserte til 26-25 med tolv minutter igjen. Men et viktig vendepunkt kom med drøyt ti minutter igjen da Norge ikke klarte å utnytte en fransk utvisning med mål, og Frankrike kunne i stedet øke ledelsen til 28-25.

Med sju minutter igjen av kampen hadde Frankrike økt ledelsen ytterligere, til 29-25, og hadde da fire mål ned til Norge og en drømmesituasjon i jakten på historiens tredje VM-gull. En viktig årsak til den store franske ledelsen var norsk slurv i angrepsspillet og et aggressivt fransk forsvar.

Norge holdt seg i finalen og lå bare under med to mål før de siste tre minuttene, minutter som var kritiske sett med norske øyne. Men da Lena Grandveau, som var fantastisk for franskmennene i andre omgang, scoret til 31-28 med to og et halvt minutt igjen, så finalen ut til å være avgjort. Frankrike, som var noe nedprioritert før turneringen, tok til slutt seieren etter en heroisk sluttinnsats. Sluttresultatet ble 31-28.

Frankrike er nå verdensmestere for tredje gang i nasjonens historie etter å ha vunnet gull i 2003 og 2017. I sitt siste VM ledet Olivier Krumbholz landslaget til nok et VM-gull. Norge, derimot, forlater håndball-VM for kvinner 2023 med en sølvmedalje.

Frankrike – Norge 31-28 (20-17)

Toppscorer Norge: Nora Mørk 8 mål, Stine Bredal Oftedal 6 mål, Henny Reistad 5 mål
Toppscorer Frankrike: Léna Grandveau  5 mål, Tamara Horacek 5 mål, Orlane Kanor 5 mål