Velobet

Det norske kvinnelandslaget i håndball lå under med fem mål til pause. Etter en sterk snuoperasjon i andre omgang tok Norge kampen til ekstraomganger der Henny Reistad ble den store helten med sine 15 mål i kampen og seks mål i ekstraomgangene. Norge spiller nå VM-finale på søndag, mens Danmark spiller om bronsemedaljen. Etter dansk 14-9-ledelse til pause endte kampen 23-23 etter ordinær tid, før en thriller av en ekstraomgang ga Norge seieren med 28-29.

Tidlig fredag kveld var det duket for den første av to VM-semifinaler i Danmark og Herning, da hjemmenasjonen Danmark møtte en annen vertsnasjon i form av Norge foran en fullsatt Jyske Bank Boxen. Det var en fullsatt sal som tok imot lagene, og kampen var en reprise av EM-finalen i 2022.

Danmark startet best og ledet 5-1 etter sju minutter etter fire scoringer av midtstopper Kathrine Heindahl. Men etter Thorir Hergeirssons timeout begynte Norge å hente inn forspranget etter noen flotte angrep fra midtstopper Stine Bredal Oftedal. Men det danske landslaget fikk energi av den gode starten og scoret tre raske mål på bare noen få minutter for å trekke fra igjen.

Etter 15 minutter ledet Danmark 9-5 og hadde et godt grep om første omgang. Danmark fortsatte å lede resten av omgangen, og imponerte både foran og bak, mens Norge hadde problemer på målvaktssiden og i angrepsspillet. Danmark fikk en veldig fin uttelling i første omgang og gikk til pause med en ledelse på fem baller (14-9). De som husker EM-finalen i 2022 vet at Danmark ledet med tre mål til pause, men Norge snudde det i andre omgang. Men nå hadde danskene en femmålsledelse å gå på.

Andre omgang

Norge fikk en god start på andre omgang, men Danmark ville ikke gi slipp på ledelsen og holdt den med et par viktige scoringer. Drøyt ti minutter ut i omgangen fikk Danmark imidlertid et stort tilbakeslag da midtstopper Kathrine Heindahl ble tatt av banen med en mistenkt kneskade, noe som trolig vil holde henne ute av spill selv i en medaljekamp. Heindahl ble tatt ut, og Danmark mistet en stjerne i både forsvar og angrep.

Althea Reinhardt sto i mål for Danmark og var uten tvil kampens beste spiller i begge omganger, mens Katrine Lunde og Silje Solberg hadde litt større problemer med målvaktsspillet i store deler av kampen. Etter 15 minutter hadde Reinhardt hjulpet Danmark med å holde ledelsen intakt, selv om Norge scoret et par mål og Danmark ledet 18-16 med 15 minutter igjen.

Da Henny Reistad scoret til 17-16 for Norge på straffekast, gjensto det 13 minutter av kampen, og det begynte å føles som om Danmark var i ferd med å skjelve etter en systematisk innhenting fra nordmennene. Danmark hadde imidlertid fortsatt en ettmålsledelse helt til de siste ti minuttene av kampen, og Norge klarte ikke å utligne slik det så ut til. Hver gang Norge scoret, svarte Danmark.

Kampen fikk en nervepirrende sluttfase. Med tre minutter igjen sto det 22-21 til Danmark. Etter en dansk teknisk feil kontret Norge og fikk et straffekast, der Camilla Herrem fikk straffekastet og en dansk utvisning. Henny Reistad utlignet på straffe til 22-22 med to og et halvt minutt igjen, og dette var første gang Norge hadde tatt igjen forspranget i hele kampen.

Med ett minutt igjen tok Norge ledelsen ved Sanna Solberg og var plutselig i førersetet i løpet av kampens siste ordinære minutt. Danmark hadde kampens siste angrep og fikk et straffekast som utlignet semifinalen. Kristina Jörgensen fikk sjansen fra sju meter og skjøt 23-23 i kampens siste sekund. Målet tok kampen til ekstraomganger i Herning.

Norge, som lå under med fem mål til pause, endte kampen med en ledelse etter en utrolig opptur i andre omgang. Men Norge klarte ikke å ta seieren i ordinær tid.

Overtid

Silje Solberg hadde steppet opp i slutten av ordinær tid og hjalp Norge til å snu kampen på imponerende vis. Solberg innledet også ekstraomgangene med en fin redning. Men det gjorde også Danmarks innbytter Sandra Toft. I løpet av de første fem minuttene av ekstraomgangen scoret begge lagene to mål hver, og stillingen var 25-25 før de siste fem minuttene av ekstraomgangen.

Henny Reistad, som scoret Norges to mål i den første overtidsperioden, gjorde 25-26 med sitt første mål i de siste fem. Med bare noen få angrep per forlengningsperiode ble hvert angrep ekstremt viktig. Danmark utlignet etter Reistads åpningsmål, men den samme Reistad tok ledelsen for Norge umiddelbart etter. Med to minutter igjen fikk Danmark imidlertid et straffekast og en norsk utvisning og kunne sette seg i en veldig god posisjon. Etter Kristina Jørgensens straffemål ble det utlignet med to minutter igjen å spille.

Med ett minutt igjen av den andre overtidsperioden scoret gigantiske Henny Reistad (14. mål i kampen) på straffe og ga Norge ledelsen med få minutter igjen å spille for Danmark. Litt trøbbel med kampklokken skapte ekstra spenning i semifinalen. Men da kampen ble satt i gang igjen, fikk Danmark straffe umiddelbart. Kristina Jörgensen fikk sjansen fra sju meter igjen og scoret til 28-28 med 30 sekunder igjen. Norge fikk et halvt minutt på seg til å avgjøre semifinalen, og Henny Reistad scoret til 28-29 med kampens aller siste skudd. Men dommerne gikk direkte til VR-skjermen og sjekket tiden, med mindre skuddet kom etter sluttsignalet. Men en rask avgjørelse ble tatt, og kampens store spiller Henny Reistad ble matchhelt med målet 0,2 sekund før sluttsignalet. Kampen endte 28-29 til Norge etter ekstraomgangene.

Norge snudde kampen i andre omgang, og i ekstraomgangene var det et Henny Reistad-show som sikret en ny VM-finale for det norske kvinnelandslaget. Søndag spiller Norge finale mot vinnerne av kveldens semifinale (Frankrike eller Sverige) og Danmark spiller bronsekamp (også søndag) mot taperne av kveldens semifinale.

Finalen i håndball-VM for kvinner 2023 spilles kl. 19.00 søndag 17. desember, og bronsekampen spilles kl. 16.00 samme dag.

Banens beste: REINHARDT, Althea Rebecca

Danmark – Norge 28-29 eeo (23-23) (14-9)
Toppscorer Danmark: Kristina Jørgensen
Toppscorer Norge: Henny Reistad 15 mål
Utvisninger: Danmark 5×2 min., Norge 4×2 min.