Her finner du tabellene for håndballturneringene for kvinner og menn under OL i Paris 2024. Både håndballturneringene for kvinner og menn består av 12 landslag, som er delt inn i to grupper med seks lag i hver. Disse lagene møter hverandre i tøffe kamper i gruppespillet, og antall poeng avgjør om laget går videre til sluttspillet eller ikke. De fire beste lagene fra hver gruppe, totalt åtte kvinnelandslag og åtte herrelandslag, går videre til sluttspillet.

HÅNDBALL-OL 2024 TABELLER

Gruppe A Menn

#
Lag
KS
S
U
T
+/-
P
1
Tyskland
5
4
0
1
-
8
2
Slovenia
5
3
0
2
-
6
3
Spania
5
3
0
2
-
6
4
Sverige
5
3
0
2
-
6
5
Kroatia
5
2
0
3
-
4
6
Japan
5
0
0
5
-
0

Gruppe B Menn

#
Lag
KS
S
U
T
+/-
P
1
Danmark
5
5
0
0
-
10
2
Egypt
5
3
1
1
-
7
3
Norge
5
3
0
2
-
6
4
Frankrike
5
2
1
2
-
5
5
Ungarn
5
1
0
4
-
2
6
Argentina
5
0
0
5
-
0

Gruppe A Kvinner

#
Lag
KS
S
U
T
+/-
P
1
Norge
5
4
0
1
-
8
2
Sverige
5
4
0
1
-
8
3
Danmark
5
4
0
1
-
8
4
Tyskland
5
1
0
4
-
2
5
Sør-Korea
5
1
0
4
-
2
6
Slovenia
5
1
0
4
-
2

Gruppe B Kvinner

#
Lag
KS
S
U
T
+/-
P
1
Frankrike
5
5
0
0
-
10
2
Nederland
5
4
0
1
-
8
3
Ungarn
5
2
1
2
-
5
4
Brasil
5
2
0
3
-
4
5
Angola
5
1
1
3
-
3
6
Spania
5
0
0
5
-
0

🔎 Håndball-OL 2024 grupper – Slik er gruppespillet

I løpet av gruppespillet i den olympiske håndballturneringen, som går fra 25. juli til 4. august, skal alle landslagene spille minst fem kamper. Målet er å få nok poeng til å avansere til sluttspillet i turneringen. Lykkes de ikke med dette, er OL-eventyret dessverre over for denne gang.



En seier i en håndballkamp i OL gir to poeng, mens uavgjort gir ett poeng til hvert lag. I både herre- og dameturneringen går de fire beste lagene fra hver gruppe videre til sluttspillet og har mulighet til å vinne medaljer. Det beste laget avgjøres av hvor mange poeng laget har samlet.

🔢 Hva skjer med like mange poeng?

Hvis to nasjoner står likt på poeng etter at de fem gruppespillkampene er spilt, må en kunne skille lagene fra hverandre for å avgjøre den endelige rangeringen. Det som gjøres, er å se på innbyrdes oppgjør mellom lagene som har like mange poeng. Laget som vant kampen, plasseres øverst på tabellen.

Hvis kampen endte uavgjort og poengene ble delt likt mellom lagene, ser man på lagets målforskjell i gruppespillet. Hvis dette tallet også er likt, går man videre til å se på antall scorede mål, der laget med det høyeste tallet plasseres øverst. Hvis man fortsatt ikke finner et ledende lag, avgjøres det hele med en loddtrekning, men dette er ekstremt sjeldent.

🤾 Gruppespillet Håndball-OL 2024

I den innledende delen av turneringen deles lagene inn i grupper på seks, som møter hverandre i gruppespillet. De fire beste lagene fra hver gruppe går videre til sluttspillet, der den virkelige kampen om medaljene begynner.

Teksten nedenfor gjelder for OL 2020 og vil bli oppdatert for OL 2024 så snart gruppene er klare. 

Gruppe A menn Håndball-OL 2020

Gruppe A for menn består av Argentina, Spania, Tyskland, Frankrike, Norge og Brasil. I VM for menn tidligere i år, var Frankrike det mest suksessrike laget i denne gruppen, med en fjerdeplass. Norge går imidlertid inn i turneringen som det høyest seedede laget og er en sterk gullkandidat.

Gruppe B menn Håndball-OL 2020

I gruppe B får Sverige selskap av Bahrain, Egypt, Portugal, Danmark og Japan. Bahrain debuterer i OL, mens Danmark har ambisjoner om å vinne sin andre tittel i år, ettersom de er regjerende verdensmestere etter å ha vunnet VM i januar. Japan spiller på hjemmebane, og det gjenstår å se hvilke fordeler det kan gi.

Gruppe A kvinner Håndball-OL 2020

Kvinnenes gruppe A består av Angola, Sør-Korea, Norge, Montenegro, Nederland og Japan. Norge vant EM-tittelen i desember og er et av de sterkeste lagene i turneringen. Japan har historisk sett hatt stor suksess i OL, men samtidig overrasket Nederland alle i forrige OL, der de gikk helt til semifinalen.

Gruppe B kvinner Håndball-OL 2020

I kvinnenes gruppe B spiller Sverige sammen med Brasil, Frankrike, Ungarn, Russland og Spania. Frankrike spilte EM-finale i desember og viste meget god form der. Sverige møtte Spania, Frankrike og Russland under EM, og nå møtes lagene igjen under OL.

🗳️ Slik blir gruppene til Håndball-OL

Informasjonen nedenfor gjelder for OL 2020 og vil bli oppdatert for OL 2024 så snart detaljene er klare. 

1. april 2021 ble de 12 herrelandslagene og 12 damelandslagene fordelt på to grupper med seks lag i hver. Her fikk vi endelig vite hvilke lag Norge skulle møte i turneringen.

Seedning foran OL-trekningen

Før trekningen ble lagene delt inn i seedingsgrupper, og ett lag fra hver seedingsgruppe ble plassert i de seks gruppene. Lag i samme seedingsgruppe kunne ikke trekkes inn i samme gruppe og kunne dermed bare møtes i sluttspillet.

Slik var herrelagene seeded foran trekningen:

Seedninggruppe 1: Danmark og Norge
Seedninggruppe 2: Frankrike og Sverige
Seedninggruppe 3: Tyskland og Portugal
Seedninggruppe 4: Brasil og Japan
Seedninggruppe 5: Spania og Egypt
Seedninggruppe 6: Argentina og Bahrain

Slik var kvinnelagene seeded foran trekningen:

Seedninggruppe 1: Nederland og Spania
Seedninggruppe 2: Russland og Montenegro
Seedninggruppe 3: Norge og Ungarn
Seedninggruppe 4: Sverige og Japan
Seedninggruppe 5: Frankrike og Sør-Korea
Seedninggruppe 6: Angola og Brasil

🤾 Hvordan spilles Håndball-OL

De olympiske håndballturneringene starter med et gruppespill for både menn og kvinner, der landslagene deles inn i grupper på seks lag hver. Når alle lagene har spilt mot hverandre i gruppene, går de fire beste lagene fra hver gruppe videre til sluttspillet. Da kreves det seier i kampen for å komme seg videre i turneringen.

🇳🇴 Når spiller Norge sine kamper?

Kampoppsettet er ikke klart enda. Men både de norske kvinnene og mennene er kvalifisert. .

🏆 Hvilke lag går til OL-sluttspillet?

I både mennenes og kvinnenes turnering er det plass til åtte lag i sluttspillet. Disse plassene går til de fire beste lagene i hver gruppe.

🇳🇴 Norges OL-grupper gjennom tidene

Det norske dame- og herrelandslaget har deltatt i flere olympiske håndballturneringer tidligere. Det har blitt flere suksesser, men det har også vært år der det ikke har gått like bra. Nedenfor har vi oppsummert lagenes gruppespill fra deres tidligere deltakelse i mesterskapet.

Kvinnenes gruppespill i tidligere OL

OL 1988 i Sør-Korea
Det var først i kvinnenes fjerde OL-deltakelse at de norske kvinne kvalifiserte seg for første gang. Det var kun åtte lag som deltok i dette OL. Norge var i Gruppe B med Sovjetunionen, Kina og Elfenbenskysten. Det ble seier mot Elfenbenskysten og Kina, mens det ble uavgjort mot Sovjetunionen. Dette ga avansement til spill om topp fire plasseringen. Dette ble spilt som et gruppespill, hvor de to beste fra hver av gruppene spilte mot de to beste fra den andre gruppen slik en hovedrunde i EM/VM nå spilles. Dette gjorde at Norge spilte mot Sør-Korea og Jugoslavia. Den første kampen var mot Sør-Korea, denne endte med tap. Mens mot Jugoslavia ble det seier. Norge endte dermed på 3 poeng, mens Sør-Korea vant OL med sine fire poeng. De norske kvinnene fikk dermed sølv i sin første OL-opptreden.

OL 1992 i Spania
Til dette OL var oppsettet endret, men antall lag forble det samme. Det ble først spilt ett gruppespill, deretter et tradisjonelt sluttspill. Norge spilte i Gruppe B og motstanderne var Sør-Korea, Østerrike og Spania. Norge tapte kun mot Sør-Korea, mens resterende kamper vant de. I sluttspillet møtte de SUS (samveldet av uavhengige stater, tidligere sovjetstater). Norge vant med minste margin mot de, 24-23. I finalen ventet en kamp mot Sør-Korea igjen. Det gikk som i gruppespillet, med tap mot de koreanske kvinnene. Men nok et sølv ble vunnet.

OL 1996 i USA
Nok en gang var Norge i gruppe med Sør-Korea. Også Tyskland og Angola var i samme gruppe. Mot de siste nevnte lagene, vant Norge. Men igjen var Sør-Korea de norske kvinnene ikke klarte å vinne over. Men andre plass i gruppen ga videre avansement. I semifinalen ventet Danmark. De danske kvinnene ble for sterke, og Norge ble henvist til bronsefinalen. Her var Ungarn motstanderen. De vant 20-18, og for første gang endte OL uten medalje for de norske kvinnene.

OL 2000 i Australia
Kvinnenes turnering ble her utvidet til 10 lag, fordelt i fem grupper hvor de fire best i gruppene gikk videre til kvartfinaler. Norge var i Gruppe A med Danmark, Østerrike, Brasil og Australia. Med seier mot alle lagene, vant Norge gruppespillet. I sluttspillets første runde var det Romania som ventet. Norge vant kampen komfortabelt 28-16. Men i semifinalen var Ungarn gjorde en reprise fra forrige OL, de vant nok en gang. Norge spilte så nok en bronsefinale, denne gangen mot Sør-Korea. Og endelig! En seier, knepen, men seier er seier mot Sør-Korea. 22-21 til håndballjentene våre og bronsen var sikret for første gang i OL-sammenheng.

OL 2008 i Kina
Dette året ble det nok en utvidelse hos kvinnene, 12 deltakende lag fordelt i to grupper. Dette er også oppsettet til OL i Paris. Norge ble trukket til gruppe A sammen med Romania, Kina, Frankrike, Kasakhstan og Angola. Med seier mot samtlige lag, tok også Norge gruppeseieren med sine 10 poeng. I sluttspillet ventet våre svenske naboer, som måtte se seg slått av et energisk norsk lag. I semifinalen var motstanderen nok en gang Sør-Korea, og med Gro Hammerseng og Kari Mette Johansen som toppscorere med seks mål hver, vant de akkurat 29-28. Norge var nå klar for sin andre finale i OL. Russland ble slått med god margin, og Linn-Kristin Riegelhuth ble toppscorer med hele 9 mål. Norges første OL-gull var dermed sikret!

OL 2012 i Storbritannia
Det ble et historisk dårlig gruppespill av de norske kvinnene, men de berget akkurat plassen til sluttspillet med ‘kun’ 5 poeng etter å ha vunnet kun to kamper, mot Sverige og Danmark, uavgjort mot Sør-Korea og tap mot Frankrike og Spania. Men i sluttspillet var kvinnene tilbake for fullt. De slo først ut Brasil i kvartfinalen, og i semifinalen ble også Sør-Korea slått ut. Det ble altså nok en finale. Her var Montenegro på den andre banehalvdelen. Her stod Linn Jørum Sulland fram og fikk hele 10 fulltreffere i seieren. Norge fikk dermed sitt andre gull i OL.

OL 2016 i Brasil
Norge ble trukket til Gruppe A med Brasil, Spania, Angola, Romania og Montenegro. Fire kamper ga seier, mens tapet kom mot gruppevinneren Brasil. Det er verdt å nevne at forrige finalist Montenegro, tapte alle sine kamper og endte sist i gruppen. Norge kom på andre plass i gruppen og i kvartfinalen møtte de nok en gang Sverige. Og igjen vant Norge. I semifinalen ble derimot Russland for sterke. Det ble dermed en bronsefinale, denne gang mot Nederland. Her var det nåværende landslagsspiller som ble toppscorer, Nora Mørk med sine sju mål. Norge vant kampen med hele 10 mål, 36-26. De vant dermed sin andre bronsemedalje i OL.

OL 2020 i Japan
Det ble nok et gruppespill med seier i alle kampene. Dette var mot Nederland, Montenegro, Sør-Korea, Angola og Japan. I sluttspillet var Ungarn første hinder mot medaljene. Denne kampen ble vunnet 26-22, og ROC (Russland) ventet dermed i semifinalen. De ble akkurat hakket for sterke der de vant med kun ett mål. Det ble nok en bronsefinale da. Og her var igjen våre svenske naboer motstanderne. Det ble en lett seier, med 36-19 som sluttresultatet og Kari Brattset Dale og Nora Mørk med åtte mål hver. Den tredje bronsen var dermed sikret.

Mennenes gruppespill i tidligere OL

OL 1972 i Vest-Tyskland
Dette OL hadde 16 deltakende lag, fordelt i fire grupper. Norge spilte i Gruppe C med Romania, Vest-Tyskland og Spania. Norge tapte mot Romania, spilte uavgjort mot Vest-Tyskland og vant mot Spania. Både Norge og Vest-Tyskland endte med tre poeng, men på grunn av bedre målforskjell var det Vest-Tyskland som gikk til sluttspillet. Norges menn spilte så kamper om plassering, 9.-12. plass. Første kamp var mot Japan. Denne vant de 19-17, og neste motstander ble Polen. Det måtte ekstraomganger til for å finne en vinner, og Norge trakk her det lengste strået og vant. De endte dermed på 9. plass i sitt første OL.

OL 2020 i Tokyo
I Tokyo var det 12 deltakende lag, fordelt i to grupper. Det er samme format som vil være i Paris 2024. Norge spilte i Gruppe A med Frankrike, Spania, Tyskland, Brasil og Argentina. Norge vant mot Brasil, Frankrike og Argentina, mens de tapte mot Spania og Tyskland. Nok en gang hadde Tyskland og Norge like mange poeng, og da Tyskland vant mot Norge fikk de tredjeplassen. Norges fjerdeplass ga videre avansement til sluttspillet. I kvartfinalen møtte Norge våre naboer Danmark. Det var danskene som var best og Norges OL-spill var dermed over. Det ble 7. plass dette året.